FAQ

Τι είναι το apps4thessaloniki - tourism edition;

Ο διαγωνισμός «Apps4Thessaloniki – Tourism Edition» στοχεύει στην ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών Web και κινητών τηλεφώνων στον τομέα του Τουρισμού. Οι εφαρμογές αυτές θα προσφέρουν νέες δυνατότητες όσον αφορά στην ψηφιακή αφήγηση και στη δημιουργία νέων εμπειριών στους επισκέπτες της πόλης. Στοχεύει επίσης στη διάθεση ανοιχτών δεδομένων από φορείς της πόλης που σχετίζονται με τον τουρισμό, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν από τους δημιουργούς των εφαρμογών. Τέλος, αποσκοπεί στην εμπλοκή των δημοτών ώστε αυτοί να συμβάλλουν με τις ιδέες τους για πιθανές εφαρμογές, αποτελώντας μια πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς των εφαρμογών.

Που διαφέρουν οι διαγωνισμοί Apps4Thessaloniki και Hackathess;

Η βασική διαφορά ανάμεσα στους δύο διαγωνισμούς είναι η διάρκειά τους. Ο διαγωνισμός Apps4Thessaloniki διαρκεί συνήθως δύο μήνες σε αντίθεση με το Hackathon (Hackathess) που διαρκεί δύο μέρες (συνήθως ένα Σαββατοκύριακο). Ως αποτέλεσμα, οι εφαρμογές που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του Hachathon βρίσκονται σε αρχικό στάδιο σε αντίθεση με τις εφαρμογές του διαγωνισμού Apps4Thessaloniki που είναι πιο ολοκληρωμένες.

Ποιες είναι τα ενδεικτικά θέματα που θα μπορούσαν να καλύψουν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό;

Οι εφαρμογές για τον τουρισμό θα μπορούσαν να καλύπτουν τα παρακάτω ενδεικτικά θέματα, τα οποία όμως δεν περιορίζουν τις επιλογές των διαγωνιζόμενων:

  • Παρουσίαση των σημείων ενδιαφέροντος μέσα από ψηφιακές αφηγήσεις, οι οποίες κατευθύνουν τους επισκέπτες στην εξερεύνηση και την ανακάλυψη της πόλης. Στόχος είναι ο επισκέπτης να γίνει μέρος της ιστορίας και με τον τρόπο αυτό να συνδεθεί με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία.
  • Χρήση, έστω και σε μικρή κλίμακα, αισθητήρων, ετικετών και άλλων «έξυπνων» συσκευών που συνδέουν τον ψηφιακό με το φυσικό χώρο της πόλης ώστε να προσφέρονται στους τουρίστες υπηρεσίες σχετικές με τη θέση στην οποία βρίσκονται.
  • Δημιουργία χώρων επαυξημένης πραγματικότητας, οι οποίοι βελτιώνουν την κατανόηση του περιβάλλοντος και εξάπτουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών για εξερεύνηση της πόλης και ανακάλυψη νέων εμπειριών.
  • Παροχή πρόσβασης στην πολιτιστική ατζέντα σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.
  • Νέα εργαλεία και εφαρμογές για τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Σύνδεση των παρόχων τουριστικών υπηρεσιών με το κοινό τους.
  • Παροχή εξατομικευμένων εμπειριών και υπηρεσιών στους επισκέπτες της πόλης.
  • Διευκόλυνση και ενθάρρυνση της επικοινωνίας μεταξύ επισκεπτών και πολιτών με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων αλληλοκατανόησης.
  • Υποστήριξη στη διαχείριση της ροής των επισκεπτών σε μια πόλη.

Ποιο είναι το αποδεκτό επίπεδο ανάπτυξης των εφαρμογών;

Οι εφαρμογές που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό θα πρέπει να είναι λειτουργικές και να μπορούν να γίνουν εμπορικά βιώσιμες με μικρής κλίμακας επιπλέον ανάπτυξη. Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής πρέπει να μπορούν να αξιολογήσουν τη λειτουργικότητα τόσο του τμήματος της εφαρμογής που αφορά τους τελικούς χρήστες (front-end) όσο και του τμήματος που αφορά στους διαχειριστές (back-end).

Μπορώ να χρησιμοποιήσω μια υπάρχουσα εφαρμογή ανοιχτού κώδικα ως βάση της εφαρμογής μου;

Μια εφαρμογή ανοιχτού λογισμικού μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή η Κριτική Επιτροπή αξιολογεί την επιπλέον ανάπτυξη από τους διαγωνιζόμενους και όχι την ήδη υπάρχουσα εφαρμογή.

Πού θα ανεβάσω τις εφαρμογές μου;

Ο κώδικας των εφαρμογών θα πρέπει να ανεβεί σε ένα δημόσιο αποθετήριο στην πλατφόρμα GitHub (https://github.com/), μαζί με λεπτομερείς οδηγίες για την χρήση και την εγκατάστασή τους. Στην περίπτωση των εφαρμογών web θα πρέπει επίσης να υπάρχει εγκατεστημένη η εφαρμογή σε server του διαγωνιζομένου ώστε αυτή να μπορεί να αξιολογηθεί. Στην περίπτωση των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων θα πρέπει επίσης να διατίθεται το αρχείο με το οποίο θα μπορέσει κάποιος να εγκαταστήσει την εφαρμογή στο κινητό του.

 

Δεν έχω γνώσεις σχεδίασης ή ανάπτυξης λογισμικού, μπορώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό;

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί τη συμμετοχή των πολιτών στο διαγωνισμό μέσω της κατάθεσης εκ’ μέρους τους ιδεών για πιθανές εφαρμογές Web και κινητών τηλεφώνων στον τομέα του Τουρισμού. Οι ιδέες αυτές θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς των εφαρμογών. Επιπλέον, οι ιδέες θα αξιολογηθούν από το κοινό, και αυτές με την καλύτερη αξιολόγηση θα παρουσιαστούν στην τελετή βράβευσης των εφαρμογών.

Το κοινό θα συμμετάσχει επίσης στην αξιολόγηση των εφαρμογών. 

Τι είναι τα ανοικτά δεδομένα;

Ανοιχτά είναι τα δεδομένα που μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν και να αναδιανεμηθούν από οποιονδήποτε – υπό τον όρο να γίνεται αναφορά στους δημιουργούς και να διατίθενται, με τη σειρά τους, υπό τους ίδιους όρους. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο εγχειρίδιο ανοιχτών δεδομένων.

Σε τι μορφή μπορώ να διαθέσω τα δεδομένα μου;

Οποιαδήποτε μορφή αρχείου με βαθμολογία 2 αστεριών και πάνω. Την επίσημη βαθμολογία μπορείτε να τη βρείτε εδώ: 5-star Open Data

 

Πού θα ανεβάζω τις εφαρμογές μου;

Όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να ανέβουν στο επίσημο Github του appsforGreece.

Τι είναι οι "άδειες ανοικτών δεδομένων";

Στους περισσότερους τομείς, τα δεδομένα προστατεύονται από δικαιώματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αποτρέποντας τη χρήση, επαναχρησιμοποίηση και αναδιανομή από τρίτους, χωρίς ρητή άδεια. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου η ύπαρξη σχετικών δικαιωμάτων είναι αβέβαιη, είναι σημαντικό να εφαρμοστεί κάποια άδεια απλά και μόνο για λόγους σαφήνειας. Συνεπώς, αν σκοπεύετε να καταστήσετε τα δεδομένα σας διαθέσιμα, θα πρέπει να εφαρμόσετε κάποια άδεια σε αυτά και αν επιθυμείτε τα δεδομένα σας να είναι ανοιχτά, αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό.

Συνίσταται για Ανοιχτά Δεδομένα να χρησιμοποιήσετε μία από τις άδειες που συμμορφώνεται με το “Open Definition” και είναι καταγεγραμμένη ως κατάλληλη για δεδομένα. Η λίστα (μαζί με τις οδηγίες χρήσης) μπορεί να βρεθεί στην ακόλουθη διεύθυνση: . Σύντομες, μονοσέλιδες οδηγίες για την εφαρμογή μίας άδειας για Ανοιχτά Δεδομένα μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του Open Data Commons:

Τι είναι οι "άδειες ανοικτού κώδικα";

Τυπικά μια άδεια ελεύθερου λογισμικού επιτρέπει την αντιγραφή, τροποποίηση και διανομή από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε σκοπό (ακόμη και εμπορικό). Πολλές φορές χρησιμοποιείται και ο όρος ανοικτό λογισμικό που αφορά λογισμικό για το οποίο διατίθεται ο πηγαίος κώδικας αλλά υπάρχουν περιορισμοί στην ελεύθερη χρήση του (π.χ. στην εμπορική χρήση). Κάποιες από αυτές τις άδειες περιέχουν περιοριστικούς όρους όπως η υποχρεωτική αναφορά στο όνομα του δημιουργού ή κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς αυτοί οι όροι δεν περιορίζουν τις προηγούμενες ελευθερίες τροποποίησης και διακίνησης

Οι πιο σημαντικές άδειες είναι οι παρακάτω: Apache LicenceArtistic LicenceBSD LicenceGNU General Public Licence (GPL)MIT LicenceOpen Software Licence

 

 

Παραδείγματα ανοιχτών δεδομένων

  • Θέση των ανοιχτών δικτύων Wi-Fi (hotspots)
  • Δεδομένα σχετικά με τις μετακινήσεις
  •  Χώροι στάθμευσης
  • Στατιστικά εγκληματικότητας
  • Εκδηλώσεις
  • Θέσεις αξιοθέατων και σημείων ενδιαφέροντος