Lark

Ψηφοφορία: 
2.17711
Average: 2.2 (367 votes)
Ομάδα: 
Meerkat
Περίληψη Λειτουργικότητας Εφαρμογής: 
Μία πλατφόρμα αλληλεπίδρασης και τουριστικής εξερεύνησης, το Lark, δημιουργήθηκε από μία ομάδα του Α.Π.Θ. με στόχο την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού. Η λέξη «τουρισμός» προέρχεται αρχικώς από την ελληνική λέξη «τόρνος», που αναφέρεται στη γνωστή περιστροφική μηχανή που χρησιμοποιείται για τη μορφοποίηση ακατέργαστων υλικών. Όπως αναπόσπαστο στοιχείο του τόρνου είναι η περιστροφή, χάρη στην οποία σμιλεύονται και δημιουργούνται αντικείμενα, έτσι αναπόσπαστο στοιχείο του τουρισμού είναι η περιήγηση, η εξερεύνηση, μέσα από τις οποίες σμιλεύονται προσωπικότητες και άνθρωποι με ανοιχτότερους ορίζοντες. Η ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του τουρισμού στην καλλιέργεια των ατόμων μεγιστοποιείται μέσα από την βιωματική εμπειρία της περιήγησης και μέσα από την εξερεύνηση ξεχωριστών «μυστικών» μιας πόλης που κατά πάσα πιθανότητα μόνο ντόπιοι θα μπορούσαν να γνωρίζουν. Παράλληλα, η Ελλάδα προσφέρει πληθώρα ευκαιριών για περιήγηση και ιδιαίτερα η πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελεί δυνατό παράδειγμα προορισμού που δεν μπορεί να εκτιμηθεί δεόντως μόνο με στερεοτυπικές τουριστικές οδηγίες. Προσπαθώντας να παρέχουμε τη δυνατότητα της πραγματικής εξερεύνησης μίας πόλης αλλά και της αξιοποίησης των γνώσεων που ντόπιοι κάτοικοι θα ήθελαν να μοιραστούν, οδηγηθήκαμε στη δημιουργία της εφαρμογής Lark, μιας ζωντανής πλατφόρμας αλληλεπίδρασης και τουριστικής εξερεύνησης, αντάξια της ζωντανής, πολύπλευρης φύσης της Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή Lark αποτελεί μια web εφαρμογή, προσβάσιμη από υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο καθώς και από οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει δυνατότητα περιήγησης στο διαδίκτυο. Παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης σημείων ενδιαφέροντος και οπτικοποίησής τους σε χάρτη. Βασική λειτουργία της είναι η δυνατότητα δημιουργίας αυτόματης προτεινόμενης περιήγησης ανάμεσα σε διαφορετικά σημεία, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα σε χρήστες να δημιουργούν έξτρα περιεχόμενο, εμπλουτίζοντας έτσι τις προσφερόμενες πληροφορίες για κάποιο σημείο, ή και να προσθέτουν νέα σημεία.
Περίληψη Λειτουργικότητας Εφαρμογής (στα Αγγλικά): 
The word “tourism” originally derives from the Greek word “tornos”, which means “lathe”, the well known rotational machine used to shape different materials. An indispensable element of the lathe is rotation, thanks to which objects take shape and form. Likewise, an indispensable element of tourism is wandering and exploration, through which personalities are shaped and people with broader horizons are created. An especially beneficial effect of tourism is maximized through the experience of wandering and through the exploration of different “secrets” of a city, that most likely only the locals would know. Moreover, Greece offers a multitude of opportunities for wandering, and the city of Thessaloniki constitutes an excellent example of a destination that cannot be fully appreciated following only stereotypical tourist advice. Trying to provide the possibility of real exploration of a city and of exploitation of any knowledge that local inhabitants might want to share, we were led to the development of Lark: a lively platform of interaction and touristic exploration, fitting to the multidimensional nature of the city of Thessaloniki. Lark consists of a web application, accessible from PC, tablet, mobile phone, and any device that provides the ability to browse the web. Lark lets users search for points of interest and visualize them on a map. More importantly, it is able to create and propose automatic customized tours among different points of interest, that match the user’s preferences. Lastly, it gives users the possibility to create and upload extra content, enriching thus the available information for a given point, or to add new points.
Cover photo: 
Οθόνες Εφαρμογής: 
homepage_screen_full
homepage_screen
search_explore
tour_page
add_place
home_function
landmark_content
show_contents
Τεχνικά Χαρακτηριστικά: 

Γενικά για τη διαδικτυακή εφαρμογή Lark
Η εφαρμογή Lark βασίζεται σε μία βάση δεδομένων όπου είναι καταχωρημένες οι πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος, στη διεπαφή του χρήστη (το περιβάλλον της σελίδας με το οποίο αλληλοεπιδρά ο χρήστης), και σε αλγοριθμικές λειτουργίες που αναλαμβάνουν τη βέλτιστη αναζήτηση, παρουσίαση των αποτελεσμάτων, διαχείριση των πληροφοριών, και παρουσίαση προτεινόμενων διαδρομών.
Προτεινόμενες διαδρομές και επίλυση προβλήματος TSP (Travelling Salesman Problem) 
Για την παρουσίαση των προτεινόμενων διαδρομών, είναι απαραίτητη η επίλυση του λεγόμενου «Traveling Salesman Problem»: πρόκειται για την εύρεση της βέλτιστης διαδρομής που περνάει από καθορισμένο αριθμό σημείων.
Η επίλυση του προβλήματος TSP έγινε με «Brute Force» λογική. Αναζητάμε την βέλτιστη διαδρομή στον γράφο διαδρομών με αναδρομικό τρόπο έχοντας ως μεταβλητή κόστους το μήκος της διαδρομής. Ως είσοδο στον παραπάνω αλγόριθμο δίνεται μία λίστα από σημεία φιλτραρισμένα από τις προτιμήσεις που εισήγαγε ο χρήστης (Tour style, People). Σε περίπτωση που ο χρήστης επιτρέψει στην εφαρμογή να ανακτήσει τις πληροφορίες της τοποθεσίας του, η παραπάνω λίστα ταξινομείται ως προς την απόσταση από την τοποθεσία του χρήστη. Τέλος, η διαδρομή που προκύπτει ως έξοδος από τον αλγόριθμο προσαρμόζεται ώστε να μην υπερβαίνει το χρόνο που έχει ορίσει ο χρήστης.
Έξτρα περιεχόμενο
Για τον εμπλουτισμό της υπάρχουσας βάσης, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη τύπου Guide να προσθέσει έξτρα περιεχόμενο σε κάποιο σημείο ενδιαφέροντος. Με αυτό το τρόπο, γίνονται γνωστά όλα τα «μυστικά» του και είναι διαθέσιμα στο κοινό. Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να βαθμολογηθεί από τους χρήστες που το έχουν ξεκλειδώσει, έτσι ώστε να ξεχωρίσουν αυτά που έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Σημειώνεται πως η δυνατότητα ξεκλειδώματος extra content, δίνει τη δυνατότητα για επεκτάσεις με εισαγωγή του στοιχείου του gamification (το περιεχόμενο ξεκλειδώνει πχ με κάποιες αποστολές), ή της αγοράς του περιεχομένου από χρήστες Tourists και πληρωμή προς χρήστες Guides.
Ενδεικτικά το extra content μπορεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον του χρήστη με φράσεις όπως: «Ήξερες ότι ο ιστός του Λευκού Πύργου κρύβει από πίσω του μια ιστορία;» και «Τι κρύβεται κάτω από το campus του Α.Π.Θ.;».
Άντληση δεδομένων και γεωγραφικοί προσδιορισμοί
Η άντληση των δεδομένων έγινε κυρίως από το API της Wikipedia. Με προσανατολισμό στα ιστορικά σημεία της πόλης, εμπλουτίσαμε την εφαρμογή με εικόνες και ιστορικές πληροφορίες. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός υλοποιήθηκε με αιτήματα στο Google Maps μεσω Python script. Σημαντικό ποσοστό της πληροφορίας επίσης προέρχεται από άλλες πηγές ανοιχτών δεδομένων όπως το www.geodata.gov.gr, opendata.thessaloniki.gr, κ.α   
API
Όλη η πληροφορία που θα παράγεται μέσω της εφαρμογής παρέχεται μέσω του Lark API. Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα 2 ειδών queries:
⦁    Category query το οποίο καλείται μέσω μεθόδου GET στην http://lark.gr/api/categories και επιστρέφει σε μορφή json όλες τις κατηγορίες των σημείων που υπάρχουν στην εφαρμογή.
⦁    Place by category query το οποίο καλείται ως http://lark.gr/api/placesByCategory?catId=ID και επιστρέφει όλα τα μέρη που ανήκουν στην κατηγορία με αριθμό ID.    

Εργαλεία και λογισμικό για την υλοποιήση

⦁    GVM
⦁    Groovy
⦁    Grails
⦁    Tomcat 
⦁    MySQL    
⦁    Subversion
⦁    Materialize framework
⦁    Bootstrap framework
⦁    jQuery
⦁    Open street maps
⦁    Leaflet
⦁    Wikipedia API

Άδεια: 
MIT License
Αναλυτική Παρουσίαση Εφαρμογής: